Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Perayaan Sembilan Maharaja Dewa
Artikel Index
Perayaan Sembilan Maharaja Dewa
Page 2
Semua Muka

 

 

Perayaan Sembilan Maharaja Dewa juga dikenali sebagai Kow Wong Yeh disambut pada hari kesembilan pada bulan sembilan dalam kalender lunar Cina. Penganut kepercayaan Taoist akan berkumpul di kuil untuk menyambut perayaan ini.

Sembilan Maharaja Dewa merupakan kult bomoh kuasa halus "spirit-medium cult" yang dikenali sebagai 'Jieu Hwang Yeh'. Sembilan Maharaja Dewa ini dipercayai tinggal di syurga di langit di bawah pemerintahan 'Thien Hou', Ratu Syurga yang menjaga buku kehidupan dan kematian. Sembilan Maharaja Dewa ini juga merupakan anak kepada 'Thien Hou' Ratu Syurga ini.

 

Oleh kerana ketibaan Sembilan Maharaja Dewa dipercayai sampai melalui jalan air, perarakan diadakan dari kuil ke tepi pantai atau sungai sebagai lambang kepercayaan ini. Pengikut Taoist berpakaian serba putih, membawa gaharu dan lilin, menunggu ketibaan 'Maharaja.'

 

Setelah rombongan yang membawa Sembilan Maharaja Dewa kembali daripada tempat mereka menjemput ketibaan Sembilan Maharaja Dewa, kerusi tandu tersebut akan diletakkan di dalam tokong di satu tempat khas. Dengan tamatnya upacara ini, bermulalah perayaan Sembilan Maharaja Dewa dengan rasminya. Tanglong akan dipasang di kemuncak tiang yang tinggi sebagai permulaan perayaan Sembilan Maharaja Dewa.

 


Suasana berpesta menyelubungi kuil sepanjang perayaan sembilan hari. Dalam tempoh ini, bunyi loceng sembahyang dan penyembahan oleh para sami didengari secara berterusan. Kebanyakan pengikut Taoist tinggal di tokong, memakan sayur-sayuran sahaja dan menyembah secara berterusan。

Berpakaian putih mewakili bersih dan suci, manakala makan sayur-sayuran dalam sepanjang sembilan hari ini akan menguatkan badan dan mental, juga menghormati kepada dewa-dewi. Permintaan bagus yang iklas akan ditunaikan.

 

 

 

Tempat derma & penyembahan kepada Sembilan Maharaja Dewa...

 

Sementara itu ban roti berbentuk penyu yang bertulis perkataan yang baik-baik seperti Hidup Aman dan Panjang Umur, Keluarga Bahagia, dan Keluarga Sihat dan Kaya. Roti-roti ini akan diletakkan di tokong untuk mendapatkan restu Sembilan Maharaja Dewa ketika mereka berada di sana. Selepas itu roti-roti ini akan dibawa balik untuk dimakan.

Sepanjang sembilan hari ini, terdapat aktiviti terutamanya pada waktu malam. Setiap malam mempunyai aktiviti yang berlainan.

 

Aktiviti Penyembahan Minyak Panas:

 

 Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images