Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Perayaan Dong Zhi

 

 

Perayaan Dong Zhi adalah salah satu perayaan yang paling penting dirayakan oleh Cina dan Asia Timur yang biasanya jatuh pada 21 atau 22 Desember setiap tahun ketika sinaran matahari yang paling lemah dan siang hari terpendek.

Asal-usul perayaan ini dapat ditelusuri kembali ke filsafat Dao ,Yin dan Yang : sebagai keseimbangan dan harmoni dalam kosmos, alam semesta. Setelah hari perayaan, maka siang hari akan menjadi lebih panjang. Mengikut Cina, masa ini dikatakan sebagai perayaan tahun baru kecil (guo xiao nian) di mana menyambut tahun yang baru terdahulu.

  

Makanan khas pada perayaan Dong Zhi adalah 'onde' atau pulut bebola (dalam Cina dipanggil 'Tang Yuan') sebagai simbol keharmonian dan kebahagian sekeluarga. Secara turun - temurun, perayaan ini menjadi saat untuk anggota sekeluarga berkumpul menikmati TangYuan. Dulu terdapat 2 warna pilihan iaitu merah jambu dan putih, tetapi zaman kini terdapat pilihan lagi untuk hijau (dari daun pandan), biru (dari bunga), oren dan kuning mengikut citarasa seseorang. Selain pulut bebola, juga terdapat pulut bebola berisi kacang tanah, kacang merah, daging dan sebagainya.

Mengikut tradisi, pada malam sebelum perayaan Dong Zhi, sekeluarga akan turut menolong menyedia pulut bebola untuk menyembahyang Tuhan dan nenek moyang pada awal pagi hari keesokannya. Mengikut warga tua, selepas makan Tang Yuan bermaksud umur kita telah bertambah satu.

 

 

 

 

 

{button}

 
 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images