Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Monumen Anti-Perang Cina

 

 

     Monumen Anti-Perang China yang terletak di bundaran Air Itam adalah memperingati orang-orang China Pulau Pinang yang meninggal dunia di tangan orang Jepun dalam Perang Dunia II. Batu menara yang putih memperingati lebih daripada 700 orang yang dikebumikan di dekatnya. Sini juga berkubur beberapa MPAJA (Malayan People's Anti-tentera Jepun) yang berperang melawan Jepun semasa Perang Dunia II.

     Mereka terdiri daripada para martir yang bergabung dengan anti-gerakan Jepun di China pada tahun 1930-an dan 40-an, terutama pekerja mesin Cina dari Pulau Pinang, serta orang terkorban akibat kekejaman Jepun semasa pendudukan.

     Kini, Monumen Anti-Perang China telah dilupakan kerana Air Itam menjadi semakin pesat dan peninggalan Perang Dunia Kedua telah memudar dari ingatan.

 

 

 

Pembunuhan Sook Ching

     Tentera Jepun melaksanakan pengenalan dan soal siasat terhadap pemuda China, sebuah Operasi 'Sook Cheng' (untuk menghapuskan, menghilangkan atau untuk pembersihan).

     Pemuda Cina diseret keluar dari rumah mereka dan diperintah untuk mendaftar di Pusat 'Sook Cheng' dengan hukuman berat bagi sesiapa yang tidak mengikut arahan. Di pusat-pusat tersebut yang berada di ruangan terbuka tanpa air, lelaki bertopeng dianggap sebagai orang anti Jepun.

     Semua yang dikenalpasti sebagai 'tidak diingini' oleh Jepun di pusat Sook Cheng dimuat dalam trak tentera dan dibawa pergi untuk dibunuh. Setiap China berjalan depan barisan bertudung pemberi maklumat, sebahagian besar adalah ejen-ejen Jepun. Mereka termasuk menangkap pembela cina atau ahli triad yang memberikan maklumat untuk menyelamatkan kehidupan mereka. Sesetengah wanita atau anak-anak sendiri untuk membalas perlakuan sebelumnya, atau berusaha untuk mendapatkan pahala dengan para penakluk. Ketika tudung mengangguk, seorang lelaki diseret pergi. Orang lain yang tidak berada di bawah klasifikasi ini akan mencetak di pakaian atau tubuh mereka sebagai 'bersih' dan dibenarkan untuk pulang. Kebanyakkannya ditahan semula dan dihukum.

 

 

{button}

 

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images