Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Tokong Gua Kelawar

 

   Tokong Gua Kelawar adalah tokong yang unik terletak di kaki Penang Hill,  jarak pendek dari Maharaja Jade pondok dan di bawah lombong Penang Hill. Merujuk kepada Tanjong Tokong Tua Pek Kong , asal-usul Tua Pek Kong ialah ketua kepada semua tokong Tua Pek Kong di negara ini.

     Tokong ini lebih tidak dikenali ramai berbanding dengan tokong Tua Pek Kong yang lain kerana kerana  terlalu jauh. Namun tokong ini adalah unik kerana anda dapat melihat kelawar yang tinggal di dalam tokong yang cerah serta diurus oleh seorang wanita tua.

     Dua puluh tahun yang lalu, ini adalah tempat menyimpan rahsia yang terbaik untuk penumpang dan warga tempatan. Banyak kelawar tinggal di sini dan juga telah menarik pengunjung yang banyak.

     Mungkin adalah baik untuk menjelaskan mengapa kelawar adalah simbol kepada kita. 'Fu' dalam Bahasa Cina bererti bernasib baik dan tulisan gambar untuk 'Fu' adalah simbol yang umum dipakai atau dipaparkan sebagai nasib baik. Suara serupa 'Fu' bererti kelawar, oleh itu dianggap nasib baik. Wakil kelawar agar umum dan mereka dikatakan membawa nasib baik.

     Kebanyakan kelawar meninggalkan anaknya yang tidak boleh cenderung tinggal di Gua Kelawar Pulau Pinang sahaja, cuba untuk membakarnya. Dengan segera, beberapa warga tempatan datang untuk menyelamatkan dan menjaga Tokong Gua Kelawar tersebut.

     Satu versi lain dari legenda menceritakan tentang seorang pakar feng shui yang memelihara sepasang burung putih. Dia memilih untuk tinggal di gua dengan dua ekor burung itu. Pakar feng shui itu yang memulakan penyembahan Tua Pek Kong di dalam gua. Akhirnya, beliau meninggal dunia dan kemudian begitu juga dengan burungnya. Setelah beliau meninggal dunia, kelawar mula mengambil alih gua.

     Kelawar ialah tarikan tokong ini. Pada awalnya, anda mungkin tidak memperhatikan mereka kerana dalam kegelapan, tetapi setelah mata anda biasa dengan kegelapan, anda akan mula dapat melihat mereka yang tergantung dari langit-langit gua seperti daun kering. Kadang-kala, tokong dinyalakan lampu, tetapi tidak terlalu terang untuk menakut-nakutkan kelawar. Kerana dinding gua itu hitam, oleh itu garis titik yang dilukis di dinding untuk mencegah orang daripada terketuk kepala mereka. Dan mustahil untuk menangkap foto kelawar kerana sangat gelap di sana.

 

Nasib Baik dan penumpang yang sejahtera
     Beberapa orang penduduk tempatan yang telah berjaya berubah nasib mereka secara kolektif akan memperbaharui Tokong Gua Kelawar. Penduduk tempatan mendorong pengunjung untuk menyentuh kura-kura selepas berdoa. Yang bernasib baik akan terlihat empat digit nombor.

 

Tai Say Yea atau Penyelamat Dari Penderitaan
     Tokong ini nampaknya terkenal dengan pemuja yang memerlukan lebih banyak jaminan. Mendengar bahawa sebahagian besar Tokong Tao adalah di sini, tetapi bukti di sini menunjukkan bahawa sebahagian besar roh dilindungi oleh Tai Say Yea di Gua Kelawar Pulau Pinang. Kebanyakan pemuja dari Gua Kelawar mencari perlindungan-Nya kerana nampaknya dia sangat "sia" (kuat).

     Legenda mengatakan bahawa ketika orang mati, inilah tugasnya untuk menentukan di mana roh dan hantu mereka harus tinggal. Tai Say Yea kebanyakan mengendarai singa berkepala sembilan, tangan kiri memegang pasu yang diisi dengan air suci yang digunakan untuk menghapuskan segala kepahitan atau perbuatan kesalahan orang-orang. Dan pedang di tangan kanan adalah untuk membunuh rakasa dan syaitan-syaitan dan juga untuk memberi keadilan kepada jiwa manusia. Sesiapa yang menderita tentang masalah kehidupan yang mengerikan dan situasi boleh menukar status mereka dengan memanggil nama Tai Say Yea dengan berulang-ulang kali.

 

Tua Pek Kong
     Diterjemahkan secara harfiah Tua Pek Kong bermaksud pakcik berpangkat tinggi yang dihormati. Tua Pek Kong biasanya merupakan dewa pelindung masyarakat. Dia memimpin atas tanah mereka dan memberikan bimbingan atau berkat kepada pemuja. Biasanya kemasyhurannya menyebar ketika pengikutnya diberi harapan. Perayaan akan menjadi acara utama dalam tokong.

     Anda boleh menaiki Bus Rapid Penang U204 yang pergi ke Penang Hill Stesen Kereta. Semak laluan Bus Rapid Penang untuk butiran. Dari perhentian bus, berjalan jarak pendek menyusuri jalan hingga anda mencapai jalan ke kiri dengan lengkungan besar. Lengkungan adalah untuk Maharaja Jade pondok. Ambil jalan itu. Jarak pendek jalan tersebut, tredapat cabang kanan. Di sini, mempunyai tanda yang mengarah jalan ke Tokong Gua Kelawar. Ikut cabang itu dan akan membawa anda ke tokong, kira-kira 50 meter daripada tanda tersebut.

 

 

{button}

 

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images