Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Wat Nai Buddha Thai

 

        Wat Nai merupakan wat Buddha Thai yang terletak di Green Lane (Jalan Masjid Negeri)  Pulau Pinang. Ia terletak sama tanah dengan Wat Pinbang Onn yang bersebelahannya. Tanah itu diberikan oleh Ratu Victoria kepada Thai. Wat Nai ini dikenali kepada Pusat Tafakur Buddhis Malaysia yang terletak di dalam premisnya.

        Dalam kawasan Wat Nai terdapat dua pokok bodhi yang besar. Salah satu pokok yang bawahnya terdapat pondok disebut Jayamangala Mahabodhi. Ia dibuka oleh yang mulia Sayadaw U Pandita pada Hari Wesak, 7 Mei 2001, yang sepadan dengan tahun Buddha 2545. Pohon bodhi yang lain, disebut Vijayuttra Mahabodhi, terletak di jalan pintu masuk Wat Nai dan memiliki sebuah tempat suci yang kecil.

        Salah satu bangunan utama Wat Nai ialah Tiratana Sima, atau Sam Poh Tian / Triple Gems Hall. Ia dibangun dalam reka bentuk tokong China, dengan bumbung permatang yang melengkung dan mempunyai naga. Tiratana Sima menjalani permulihan pada tahun 1985 melalui dana yang dikumpul oleh penganut Kathina. Dewan yang dipulihkan dibuka oleh yang mulia Phra Khru Sorabhanpisuddhgana dari Wat Mahathat, Bangkok, pada tarikh 18 Oktober 1986.

 

 

{button}

 

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images