Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Kuil Sri Meenakshi Sundraeswar

 

     Kuil Sri Meenakshi Sundraeswar yang terletak di Jalan Kebun Bunga ialah kuil dalam masyarakat Ayira Vaisyar India, juga tepat di seberang Kuil Nattukkottai Chettiar. Sebagai Ayira Vaisyars sering terlibat dalam perdagangan kitar semula botol, mereka sering menyebut "botol" chettiars. "botol" chettiars ini begitu terkenal kerana penglibatan mereka dalam pengumpulan dan penjualan botol-botol bekas dan bahan kitar semula yang lain. Nama sebenarnya ialah Ayira Vaisyar.

    Ayira Vaisyar yang berasal dari Tamil Nadu, di mana banyak daripada mereka masih memegang hubungan dengan kerabat di sana. Pertama kali mereka tiba di Pulau Pinang pada sekitar tahun 1830. Di sini, mereka menetap di Jalan Victoria, Jalan Armenian , Jalan Aceh dan Jalan Beach. Pada tahun 1920, mereka menubuhkan sebuah dana yang mereka beli sebidang tanah di Jalan Air Terjun untuk membina sebuah dewan komuniti mendoa, yang disebut "madam".

    Kuil ini selesai dibina pada tahun 1989 dan didedikasikan untuk pelindung dewa botol chettiar, Meenachi Amman dan Sundraewarar (Siva). Pentahbisan kuil dilaksanakan pada tarikh 9 Februari 1998. Apa yang membuat kuil ini menjadi unik dalam kalangan kuil Hindu ialah semua Hindu dewa mempunyai tempat di dalamnya, untuk menempatkan pelbagai dewa peribadi dari para tua-tua dan masyarakat penderma.


{button}


Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images