Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Masjid Lebuh Acheh

 

     Masjid Lebuh Acheh juga Masjid Jamek adalah sebuah masjid tua yang terletak di warisan Georgetown. Struktur mencerminkan seni bina Moorish (India utara)yang kuat, digabungkan dengan elemen-elemen klasik China dan dilihat di pintu masuk lengkungan, kubah-kubah kecil di tembok pembatas, medan klasik, plester bentuk di atas tembok dan juga mehraba menara gaya Mesir.

     Di sebelah masjid meletakkan kubur sebenar masjid dermawan, Tengku Syed Hussain Al-Aidid dan ahli keluarganya. Rumah-rumah yang mengelilingi masjid hari ini adalah sebahagian daripada penyelesaian muslim asli pertengahan abad ke-19.

 

     Masjid ini diasaskan pada 1801, menjadikannya salah satu masjid tertua di Pulau Pinang. Pengasas ialah Sheriff Tengku Syed Hussain Al-Aidid, pemimpin marga Aceh yang berpindah ke Pulau Pinang dengan jemputan Kapten Francis Light dan menetap di Lebuh Acheh.

     Pada abad ke-18, dengan penurunan Melaka, perdagangan di sepanjang Selat Melaka berpindah ke utara ke Aceh. Ketika Francis Light menubuhkan pos perdagangan di Pulau Pinang, beliau ingin mencipta sebuah pos perdagangan Inggeris yang menyaingi Aceh. Untuk melakukan perkara ini, beliau menarik pedagang dari seluruh penjuru untuk menetap di George Town. Akibatnya, Pulau Pinang mempunyai komuniti besar pendatang dari Phuket, China, India Selatan, Aceh, Arab, dan Yahudi dari  Armenia. Salah satunya yang menetap di sini ialah Tengku Syed, pedagang Aceh yang berturunan Arab  yang kaya.

     Masjid Lebuh Acheh memiliki gaya Arab menara dengan bumbung Aceh. Perbezaan antara masjid dengan Kapitan Keling yang dekatnya ialah Masjid Lebuh Acheh ini dibina oleh orang Aceh, seorang melayu, sedangkan Masjid  Kapitan Keling ini dibina oleh umat Islam India.

 

{button}

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images