Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Air Terjun Titi Kerawang

 

 

     Air terjun Titi Kerawang terletak di Pantai Barat Pulau Pinang, sebuah jalan gunung yang menghubungkan bandar kecil di Balik Pulau dengan Teluk Bahang. Hanya dalam 40 minit perjalanan dari George Town, bergantung pada situasi lalu lintas hari itu. Titi Kerawang membolehkan kita dikelilingi oleh alam sekitar. Satu-satunya pengingat daripada tamadun berasal daripada paip air milik Penang Water Authority (PBA).

     Dalam kenyataannya, Air Terjun Titi Kerawang  sekarang lebih berkurangan daripada dahulu, kerana papan utiliti air mulai menekan aliran, untuk memenuhi tuntutan peningkatan pertumbuhan penduduk di Pulau Pinang. Selain itu, sayuran dan buah-buahan pertanian juga mendapat air daripada sungai ini. Namun demikian, pada musim lembap, anda masih boleh mendapati air tercurah deras daripada air terjun ini.

     Selain alam sekitar, di sinilah adalah tempat yang bagus untuk menyejuk dan menyegarkan berenang di dalam kolam renang, berjalan-jalan atau duduk dan merenung;atau hanya menonton percikan dan berkilauan air terjun yang cantik. Sebahagian besar daripada pala, koko biji, durian dan cengkih yang dijual di sini berasal dari ladang Balik Pulau yang berhampiran.

 

 

{button}

 

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images