Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Pantai Pasir Panjang

 

     Pasir Panjang ialah bentang pantai berpasir di Balik Pulau, di hujung barat daya Pulau Pinang, menghadap ke Selat Melaka. Pasir Panjang hanya sebuah perkampungan desa memancing  yang tenang, dengan sebilangan kecil buah pondok nelayan. Kini, pondok-pondok sudah tiada, diambil alih oleh Kem Bina Negara.

     Sebatang jalan bukit berliku-liku yang menuju ke pantai Pasir Panjang. Tempat ini sering dikunjungi oleh orang yang datang berkelah dan pemancing pada hari hujung minggu. Pantai mengalami beberapa kerosakan semasa tsunami pada Disember 2004, tetapi sejak itu sudah membersihkan keruntuhan puing. Ini ialah tempat yang baik bagi penduduk tempatan untuk berehat dan menikmati pantai jauh daripada orang ramai di pantai utara.

     Dulu, hanya satu cara untuk tiba Pasir Panjang iaitu melalui laluan tanah yang boleh masuk dengan menggunakan motosikal atau basikal. Sejak masa itu, laluan itu telah dilebarkan dan berlapis tar sehingga kereta dan van boleh masuk juga. Sejak itu, Pasir Panjang telah menjadi tempat perkelahan yang terkenal dalam kalangan penduduk tempatan.

     Pantai Pasir Panjang yang indah dan banyak orang yang datang ke sini untuk berenang di laut yang biru murni, untuk berehat di sepanjang pantai berpasir putih & dengan rasa mempermuda. Jejak hutan  ke Pasir Panjang ialah tersendiri dan indah, menawarkan pelbagai pemandangan. Ia mempunyai kecerunan yang lemah lembut dan berjalan perlahan-lahan melalui dusun dan ladang getah yang bersempadan dengan garis pantai. Sana juga mempunyai pemandangan Selat Melaka di kiri yang tidak diganggu dan iringan kicauan burung sepanjang bentang.

     Pengembaraan hutan menjadi salah satu kegemaran untuk sampai ke pantai. Sana mempunyai banyak jalan dilalui baik menuju ke pantai (tempat kegemaran untuk memancing) dan juga beberapa bukit yang berliku-liku yang menuju semua jalan yang ke pantai.

 

 

{button}

 

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images