Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Teluk Ailing

 

     Teluk Ailing ialah salah satu teluk di Taman Negara Pulau Pinang. Ia merupakan tempat Universiti Sains Malaysia yang mempertahankan stesen penyelidikan di sini. Sini mempunyai sebuah jeti untuk membawa bekalan dari bandar. Hutan dan kawasan persisiran telah digunakan untuk membuat penyelidikan tentang bio-teknologi. Dibina pada tahun 1996, stesen itu mengendalikan penyelidikan kehidupan laut dan ekologi tepi pantai.

      Hutan kedua yang mengelilingi pusat mempunyai pelbagai jenis tanaman yang luas. Tanaman herba banyak sekali dan memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk mencari potensi.

      Tikus, burung, biawak, ular dan tupai adalah biasa. Pendaratan penyu yang sekali sekala mempunyai rekod fauna yang lebih besar ditemui di sini.

      Pantai ini mudah dicapai dan merupakan tapak berkhemah yang sesuai kepada pekhemah yang suka untuk berkhemah di sekitar stesen biologi. Ia juga merupakan tempat beristirehat bagi pejalan kaki ke Muka Head dan seterusnya.

      Teluk Ailing merupakan sebahagian daripada Taman Negara Pulau Pinang. Ia akan mengambil masa kira-kira 30 minit untuk tiba Tanjung Ailing dari Teluk Bahang. Seseorang hanya perlu mengikut jejak tepi pantai melalui Sungai Tukun.

 

 

{button}

 

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images