Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Kuil Nagarathar Sivan

 

     Ini adalah contoh yang baik dari reka bentuk kuil India Selatan. Ia ialah kuil lelaki yang didedikasikan kepada Pemerintah Shiva. Ia ialah garbagraham atau karuvarai di mana letaknya citra utama ketua dewa, Pemerintah Shiva.

     Kuil untuk Shakti, permaisuri Pemerintah Shiva, terletak di sebelah utara menghadap  mahamandabam yang menghadap selatan. Terdapat pintu masuk yang berasingan untuk dewa perempuan, oleh itu, terdapat pintu masuk yang khas untuk Shakti.

     Gopuram di kuil ini terdiri daripada arca yang mempunyai lima tingkatan. Setiap arca melambangkan penjelmaan semula Pemerintah Shiva dan watak dari legenda yang berkaitan dengan tempoh ketika kuil itu dibina. Seni pahat di kuil Hindu mengingatkan pemuja tentang dunia fizikal dan ideal.

     Pintu utama ialah khusus diukir daripada kayu berkualiti, biasanya jati atau cendana. Ukiran pada panel  menggambarkan adegan dari legenda atau barang-barang keagamaan.

     Kuil ini terletak berdekatan dengan permulaan Jalan Macalister. Dari bus terminal Komatr, mengikuti Jalan Tek Soon ke Jalan Penang. Menyeberangi Jalna Penang dan pusing kiri. Ikut Jalan Penang terus sehingga anda sampai di persimpangan Jalan Macalister dan kemudian melalui Jalan Dato Keramat. Pusing kanan dan jalan sehingga anda sampai ke Kuil Nagarathar Sivan di sebelah kiri.

 

Kuil Nagarathar Sivan Pulau Pinang
Alamat: No. 110, Jalan Dato Keramat,
10150 Penang, Malaysia.
Telefon: 04-2268500

 

 

{button}

 

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images