Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Rumah P. Ramlee

 

     Dibina di Jalan P. Ramlee (dahulu Caunterhall Road) pada tahun 1926 oleh ayah dan pakciknya, rumah itu diubahsuai dua kali - sebelum pendudukan Jepun dan sekali pada tahun 1948. Sini ialah tempat P. Ramlee lahir pada tahun 1926 dan tempat dia menghabiskan masa kecilnya. Generasi muda juga boleh mengunjungi rumah yang menunjukkan "Irama pada masa mudanya" dan dengan demikian menjelaskan kehidupan dan pekerjaannya.

     Seorang Melayu di Pualu Pinang berketurunan Aceh ialah ikon di industri hiburan Malaysia di era filem hitam-putih. Dia juga bernyanyi dan bergubah dalam kerjaya muzik secara serentak. Semasa waktu itu, kerjayanya yang berwarna-warni di industri hiburan melangsung 54 buah filem, berlakon dalam 62 bauh filem, menulis 359 buah lagu dan bernyanyi lebih 200 daripada mereka sejak mencapai status kultus dan tetap menjadi kebanggaan dan kegembiraan pawagam Melayu.

     Dia bermula dalam industri ini pada tahun 1948 dan sehingga beliau meninggal dunia kerana serangan jantung pada tarikh 29 Mei 1973. Pada waktu itu dia hanya 44 tahun. Lagu terakhir yang dirakamnya ialah “Air Mata” yang dinyanyi oleh isterinya Saloma pada tahun 1972. Beliau meninggal dunia dalam usia 48 pada tarikh 25 April 1983.

     Rumah ini dibina semula di lokasi rumah lama, yang dulu milik Allahyarham ayah dan pak cik artis. Sejarah kehidupan para penghibur dan memorabilia peribadi dan keluarga yang dipapar di bangunan yang bersempadan.

     Rumah tersebut memiliki paparan di dalam dan luar. Ruangan duduk bercerita tentang masa kanak-kanak P. Ramlee, hingga masa beliau berangkat ke Singapura pada awal 1950-an untuk meneruskan kerjaya bernyanyinya. Dewan telah memaparkan alat muzik dan fotonya.


     Bilik tidur menempat perabot asli termasuk tempat tidur besi, meja, cermin dan batang logam manakala di dapur mempunyai pot tanah liat tradisional dan peralatan yang lain.

     Di kawasan luar mempunyai basikal yang diguna oleh P. Ramlee. Kononnya ketika beliau berbasikal, beliau akan menggunakan brek untuk menghasilkan beberapa jenis irama.

     Rumah itu sebelumnya berturut-turut mengalami perbaikan sebelum diambil alih oleh National Archives sebagai binaan tambahan dari projek peringatan P. Ramlee di Kuala Lumpur. Bentuk asli rumah, bagaimanapun, tetap utuh. Ia memiliki atap nipah dan kayu lantai dan dinding. Benda yang terpapar di rumah termasuk riwayat hidupnya, memorabilia peribadi yang berkaitan dengan kehidupannya di Pulau Pinang, dan barang milik keluarganya.

     Rumah P. Ramlee terletak di 4A, Jalan P. Ramlee. Ia buka dari 10am hingga 5.30pm dari Selasa hingga Ahad. Bayaran masuk adalah percuma. Untuk maklumat terperinci, hubungi 04-281 7484.


{button}

 

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images