Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Batu Maung Jejak Kaki Zheng He    Tokong Jejak Kaki Zheng He adalah sebuah tokong kecil yang terletak di Batu Maung, Bayan Lepas dekat dengan pinggir laut di hujung tenggara pulau.

    Menurut penduduk tempatan yang berkongsi dengan anda tentang mitologi jejak kaki ini, perjalanannya yang megah dan armada kapal yang diperintah oleh Sam Poh atau Laksamana Zheng He sepanjang perjalanan laut di seluruh Lautan Hindi.

    Bagi seorang lelaki pada abad ke-15, beliau melawat lebih daripada 35 buah negara, menguasai lebih daripada 300 buah kapal dan 28,000 orang lelaki di armada yang besar. Kapal terbesarnya ialah kapal harta, masing-masing 444ft panjangnya lebih besar daripada semua kapal Columbus. Tokong Sam Poh Tong atau Tokong Jejak Kaki yang terkenal dapat dijumpai di Perak, Cameron Highlands dan Melaka. Tokong kecil yang baru dibina dengan jejak kaki asalnya ialah peringatan kepada kita bahawa Laksamana Laut Besar telah melawati banyak kawasan di Malaysia.    Selama bertahun-tahun, jejak kaki ini diabaikan, kecuali meja untuk upacara dan beberapa batang colok. Namun, sebuah tokong yang baru dibina di atasnya pada tahun sekitar 1993-1994 dengan kosnya lebih daripada RM300, 000 untuk menghormati "jejak" yang terdapat di batu. Ukuran panjang jejak ialah 0,85 meter – bergergasi 33inci.

    Memang ada catatan sejarah bahawa Zheng He adalah seorang raksasa. Banyak cerita rakyat di komuniti kami mencerita kepada jejak kaki ini. Beberapa orang India tempatan mengatakan itu adalah jejak kaki dewa monyet - Hanuman yang melompat melalui Lautan Hindi untuk menemui Sita.

    Orang Melayu tempatan mengatakan itu ialah raksasa Jin atau disebut Gedembai yang menampak orang yang mencabarnya dengan batu. Itu hanya salah satu daripada empat jejak kaki Gedembai di Pulau Pinang, yang lainnya berada di belakang Kampung Mesjid di Bayan Lepas, satu lagi di Pulau Aman, dan satu lagi di Pulau Jerejak. Legenda Muslim dilahir pada tahun 1371, di wilayah Yunnan. Beliau berkhidmat sebagai orang kepercayaan yang terdekat kepada Maharaja China yang ketiga - Yong Le . Asalnya beliau bernama Ma San bao. Beliau ditangkap sebagai seorang anak muda pada tahun 1381, dibawa ke Nanjing. Sinilah Yong Le yang menamanya semula menjadi Zheng He. Maharaja membangun Tembok Besar China untuk membina ibu negara Beijing yang baru. Dengan bercita-cita tinggi, beliau melantik Zheng He memimpin armada untuk meninjau dunia. Dengan demikian, gelaran "Laksamana Lautan Barat" itu diberikan kepadanya.

    Cerita lain mulai pada enam ratus tahun yang lalu, Laksamana Zheng He meninggalkan pelabuhan di Suzhou dan belayar ke Nanyang (laut selatan) dan meninjau dunia dengan sebuah armada besar. Berbeza dengan kuasa Barat, China bukan hendak menguasai tetapi lebih hendak memastikan pelbagai kerajaan memberi pujian kepada maharaja China dan mengakui penguasaannya atas tanah. Zheng He menjalankan beberapa perjalanan antara 1405 dan 1433, dan ada kemungkinan besar bahawa Parameswara bertemu dengannya ketika beliau singgah di Melaka, seperti yang didokumentasikan dalam Sejarah Melaka di AsiaExplorers.

     Semasa meningkatkan dari tahun 2003 hingga 2005, ditambah bina dengan gerbang pintu masuk yang indah, tokong itu sendiri dan jejakan kaki menjadi sebuah perigi di dalam tokong, taman manikur yang indah dan kolam yang dipenuhi ikan kap. Beberapa pengunjung membaling syiling untuk nasib yang keinginan.

 

 

 

{button}

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images