Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Kuil Sri Mariamman

 

     Kuil Sri Mariamman  (Tamil: ஸ்ரீ மாரியம்மன் கோவில) adalah kuil Hindu tertua di Pulau Pinang dibina pada tahun 1883 yang dihias dengan gaya Dravidian India Selatan yang berwarna-warni dan unik. Ia juga dikenali sebagai Kuil Maha Mariamman atau Kuil Queen Street Indian.

 

     Tanah itu diakui oleh orang Inggeris kepada Betty lingam Chetty pada tahun 1801, yang kemudiannya menjadi Kapitan (ketua kampung, kepala ataupun pemimpin masyarakat) dari Tamil dan Selatan India. Dari awal, kuil menyediakan tempat penting kepada pendatang India yang awal untuk beribadah dan sekarang menjadi warisan budaya dan kebangsaan yang penting.

 

     Ciri yang paling menonjol ialah gopuram (menara) yang mengagumkan, 23 kaki panjang yang ciri patung dewa-dewi Hindu, tentera dan bunga hiasan di pintu masuk utama dan muka bangunan.Terdapat juga 38 buah patung dewa dan dewi dan empat ekor angsa putih yang mempunyai ciri Dewi Hindu Mariamman di   inkarnasinya mengelilingi mahkota bertingkat empat yang berwarna-warni.

 

     Bahagian dalam Kuil Sri Mariamman juga dihias dengan pelbagai patung dewa-dewi Hindu terutamanya patung Lord Subramaniam ( dewa Hindu yang lebih dihormati) yang tidak bernilai yang dihiasi dengan emas, perak, berlian dan zamrud. Patung tokoh-tokoh penting di pesta Thaipusam ketika menunggang pada kereta kuda perak melalui jalan-jalan bandar ke kuil.

 

     Dewa utama adalah dewa disebut Amman atau Maha Mariamman, disembah sebagai ibu alam semesta oleh penganut Hindu. Kuil ini dikemas pada Deepavali dan Thaipusam dengan ribuan pemujanya ingin memberi doa-doa mereka pada hari raya. Setiap 12 tahun sekali, sesuai dengan tradisi Hindu, kuil akan dibaharukan.

 

     Doa biasanya dilakukan oleh imam kuil pada pagi hari dan pengunjung boleh memperhatikan sesi doa ini berlangsung. Jika anda ingin memasuki kuil Sri Mariamman, sila minta izin dari salah satu imam dan jangan lupa untuk menanggalkan kasut sebelum memasuki kuil.

 

Jam buka: 8pg - 12tgh dan 4ptg - 9mlm

 

 

{button}

 

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images