Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Kek Lok Si
Artikel Index
Kek Lok Si
Page 2
Page 3
Semua Muka
Kek Lok Si adalah salah satu tokong Buddha yang terunggul di Asia Tenggara. Ia berdiri secara meriah di sebuah bukit Air Itam dan menjadi tarikan ''Pagoda Sepuluh Ribu Buddha''. Sebelumnya, tokong ini dinamakan sebagai tokong yang mempunyai kebahagiaan yang tertinggi kerana ia berdiri di lereng bukit yang boleh melihat seluruh bandar Ayer Itam.

 

Tokong ini bermula pada tahun 1890 dan semua penampilan, pembinaan tidak pernah berhenti. Ia masih teruskan pembinaan dan mencipta tokong yang terbesar di Malaysia.

Pembinaan tokong bermula pada tahun 1893, tetapi pada tahun 1930 tokong itu dinamakan Pagoda Rama VI, selepas raja Thailand meletakkan batu asas, tetapi lebih dikenali sebagai Pagoda 10,000 Buddha yang telah selesai. Ia menggabungkan asas oktagonal China dengan peringkat tengah reka bentuk Thailand, dan mahkota Myanmar, membuat salinan pegangan tokong oleh kedua-dua Mahayana dan Buddha Theravada.


Bangunan yang mengagumkan ini memakan masa lebih daripada 20 tahun untuk membina berciri taman, kolam kura-kura, tempat suci dan patung-patung yang indah. Projek Kek Lok Si ini didorong oleh Ketua Sami dari Tokong Kuan Yin Teng di Jalan Pitt. Dengan sokongan daripada perwakilan konsuler China di Pulau Pinang, projek ini menerima kebenaran daripada Maharaja Manchu Kuang Hsi yang menderma ubat dan hadiah yang mempunyai 70,000 isipadu Edisi Empayar Sutras Buddhis.

 

 

{button}Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images