Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Pantai Batu Feringghi

 

     Batu Ferringhi ialah pilihan utama antara pengemar pantai. Ini ialah tempat yang disebut kedamaian & syurga yang abadi. Terletak sekitar 2 km jauhnya dari Tanjung Bungah, pantai ialah kira-kira 20 hingga 30 minit perjalanan dari Georgetown.

     Nama "Batu Ferringhi" berasal dari istilah Bahasa Melayu. Semasa abad ke-16 ketika para pedagang Portugis datang mencari rempah-ratus, mendarat di pulau berbatu di Batu Ferringhi (juga dikenali sebagai "Pulau Kekasih") untuk mendapatkan bekalan air yang segar. Ketika Portugis meninggalkan pulau, orang tempatan memberi nama "Ferringhi" untuk semua orang asing, khususnya orang Barat.


     Jalan utama berjalan lebih atau kurang lurus di sepanjang pantai untuk 3km, mempunyai jumlah hotel yang tertinggi di negara ini termasuk beberapa hotel berbintang-5. Beberapa yang popular meliputi Bayview Beach Hotel, Golden Sands, Paradise Sandy Bay & banyak lagi, kedai pelancong, kedai internet, pejabat persewaan motorsikal dan restoran yang berjajar berdampingan. Di tengah, anda akan menemui pejabat Telekom, pejabat pos, balai polis dan klinik.

     Semasa berjalan sepanjang pantai pasir putih yang lembut & indah, anda boleh menghabiskan berjam-jam mengagumi keindahan & ketenangan pantai yang menyelubungi pokok palma.

     Waktu yang bagus mengunjungi pantai adalah pagi dan senja. Angin pagi memberikan ruangan perasaan relaks, kesegaran & pemandangan pantai berpasir putih yang cantik .

     Hal ini disebabkan pagi mempunyai cuaca sejuk & segar dan malam, keindahan matahari terbenam serta aktiviti kehidupan malam. Untuk perenang, di sana terdapat pelampung terapung-apung "mengepung" untuk melindungi perenang daripada pemecutan jet ski dan water ski.

Aktiviti lain yang boleh anda lakukan:
• Nikmati aksi aktiviti sukan air - terjun payung, bersampan, berlayar, berkuda dan banyak lagi.
• Makan di pelbagai Restoran & warung makanan.
• Menyewa basikal untuk melakukan pengembaraan hutan, melawat ladang buah-buahan atau menyertai lawatan kampung untuk mendapatkan rasa pengalaman luar bandar tradisional.
• Belanja di sepanjang pelbagai gerai & kedai yang menjual pakaian, kain, cenderamata, barang-barang elektronik, jam tangan, DVD, CD dan banyak lagi yang murah.

     Ketika malam tiba, semua pub, restoran & pasar malam akan mengganti semua aktiviti fizikal yang anda dapat bertahan pada hari itu, dengan lebih aktiviti yang relaks - mendengar pertunjukkan secara langsung, berbual-bual dengan rakan Ferringhi, berbelanja di pasar malam dan tentu makan di beberapa restoran terkenal.

     Anda mungkin boleh sampai ke Batu Ferringhi dengan teksi, kereta ataupun bas. Ini akan memakan masa kira-kira tiga puluh minit perjalanan bas dari Georgetown. Dan jika anda tahu memandu, mengikuti arah dari Peta Penang.

 


{button}

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images