Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Muzium Permainan Pulau Pinang

 

    Muzium ini mempunyai lebih dari 100,000 barang mainan, anak patung dan koleksi lain yang seronok. Muzium ini merangkumi 650 meter persegi  terletak di Jalan Tanjung Bungah di mana hanya di depan Copthorne Orchid Hotel yang menuju ke Batu Ferringhi. Ia juga tercatat dalam Malaysia Book of Records sebagai muzium permainan yang pertama di negara dan mempunyai barang mainan yang terbesar dan koleksi patung.

    Keghairahan barang mainan ialah tempat di mana semua bermula, kata pemilik Loh Lean Cheng. Dia mendapat inspirasi untuk koleksi barang mainan selepas melawat di Muzium Permainan Dan Model London pada usia 19 tahun.

Muzium ini dibahagikan kepada beberapa kategori yang terdiri daripada:
Kamar Ngeri
Kamar Raksasa
Kamar Fantasi
Kamar Buku Komik Wira
Gua Dinosaur
Bidang Combat
Dewan Realiti Semu
Dewan Lagenda
DewanTokoh
Dewan Kartun
Dewan Kecantikkan
Koleksi Star Wars
Dan banyak lagi …

    Menurut En. Loh, beberapa barang mainannya berasal dari edisi terhad yang dia memperolehinya semasa melancong di seluruh dunia. Salah satu koleksi yang paling mahal ialah robot Gundam dari Jepun yang setinggi 1.8m, harganya sekitar RM9, 000.

    Apabila anda berjalan sekeliling bahagian tertentu daripada muzium, anda akan mendapatkan pengalaman suara yang menusuk ke tulang, suara aneh, dan kesan gerakan dicetuskan oleh sensor gerak yang dipasang untuk meningkatkan suasana sekitarnya. Dinding muzium dihiasi kreatif dengan monumen Mesir kuno yang terkenal seperti Great Sphinx dan Giza Piramid.

    Menurut pemilik muzium yang menerima 1000 ~ 2000 pengunjung dalam satu hari, lebih koleksi barang mainan akan ditambahkan.

Waktu Buka: Dibuka setiap hari 9:00am-9:00pm termasuk pada hujung minggu & hari cuti. (Kebenaran Masuk Terakhir ialah 8.30pm)
Kebenaran Masuk: Dewasa - RM10
                           Kanak-kanak - RM6
Nombor yang dihubungi: 6012-460 2096

 

{button}

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images