Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Muzium Pulau Pinang & Galeri Seni     Di antara bangunan-bangunan yang indah di Pulau Pinang ialah Muzium Pulau Pinang yang terletak di Lebuh Farquhar, di antara Lebuh Pitt dan Lorong Cinta. Muzium berbangga dengan banyak artifak sejarah yang memberi banyak wawasan tentang kehidupan masyarakat yang banyak etnik di Pulau Pinang.

 

 

     Muzium Pulau Pinang & Galeri Seni adalah kali pertama dibuka untuk orang ramai pada tahun 1965 selepas menjalani beberapa pengubahsuaian yang meliputi pengecatan semula dan pengaturan semula koleksi sejarah muzium. Dari jauh, muzium dicat "semua putih", orang lain mungkin akan menganggap silap kepada muzium mahkamah tinggi atau bangunan kerajaan.

 

 

     Kerajaan Negeri Pulau Pinang bercadang untuk menubuhkan muzium negeri pada tahun 1962 yang kemudian diterima oleh Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman. Beliau mengbangkitkan pendapat untuk menggunakan bangunan Sekolah Hutching, seperti sekarang menduduki di Penang Free School yang asal dan Tunku pernah menjadi muridnya.

     Berjalan masuk Muzium Pulau Pinang, dan anda akan disambut oleh patung Kapten Francis Light, pengasas Penang Straits Settlement, memandang kepada anda.

     Sebaik sahaja anda masuk ke bangunan muzium, anda akan mengetahui mengapa Muzium Negeri yang terletak di Lebuh Farquhar di Georgetown terkenal sebagai salah satu muzium negeri yang terbaik di negara kita. Muzium yang berhawa dingin ini (melepaskan diri daripada cuaca panas) dipisahkan kepada 2 tingkat. Tingkat bawah menawarkan wawasan tiga komuniti utama yang bersejarah: Orang Melayu, Orang Cina dan Orang India, serta peristiwa-peristiwa sejarah tertentu yang berlaku di Pulau Pinang. Muzium ini mempunyai koleksi foto-foto lama, peta, dokumen-dokumen sejarah, perabot Cina, sulaman, kostum dan peninggalan sejarah yang lain.

 


     Di tingkat yang pertama menyediakan sejarah Pulau Pinang mulai dari penubuhan sebagai British settlement pada tahun 1786 oleh Kapten Francis Light sampai awal abad ke-20 kepada pengunjung. Ini ialah tempat Galeri Seni ditempatkan, karya-karya seniman tempatan dan lukisan Pulau Pinang lama telah dipamerkan, iaitu oleh William Daniels dan Kapten Robert Smith. Dari masa ke masa, pameran khas diadakan di sini.

     Tanpa diragukan bahawa masyarakat di Pulau Pinang telah mengumpulkan koleksi yang mengagumkan dengan etnologis dan sejarah penemuan dari Pulau Pinang, menelusuri sejarah pelabuhan dan pelbagai budaya melalui waktu. Temuan penting ini disampaikan kepada pengunjung di muzium ini dengan fakta-fakta menarik dan perkara yang remeh-temeh.

     Jam Buka: Isnin hingga Rabu, dari 8.30 am hingga 4.30 pm (makan tengah hari dari 1 pm hingga 2 pm), Jumaat dari 8.30 am hingga 4.30 pm (makan tengah hari dari 12.30 pm hingga 2.30 pm). Harga Masuk: Dewasa RM1.


{button}

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images