Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Institut Penyelidikan Perikanan


     Akuarium Pulau Pinang, secara rasminya dikenali sebagai Institut Penyelidikan Perikanan adalah salah satu tempat yang menarik di kampung nelayan. Ia adalah akuarium yang bersaiz sederhana terletak di dalam kompleks Institut Penyelidikan Perikanan di Batu Maung, di hujung tenggara Pulau Pinang yang memberi pemandangan kehidupan laut yang baik di perairan tropika Malaysia.

     Pengunjung mendapat pengalaman berjalan yang tidak dapat dilupakan di dunia bawah air yang dipisahkan oleh kaca yang boleh melihat kehidupan laut yang berwarna-warni dan spektakuler dan flora di bawah air. Di sana terdapat paparan ikan istimewa dan persekitaran bawah air yang berasingan. Kemudahan ini direka untuk pendidikan dan di sana juga terdapat pameran interaktif untuk kanak-kanak yang bersekolah juga.

     Di dalam akuarium mempunyai 25 tangki untuk mempamerkan pelbagai jenis kehidupan laut, terutama yang dapat ditemui di daerah perairan. Di antara mereka ialah singa ikan, boxfishes, belut Moray, Tang, ikan bedah, kucing yu, ikan batu, ikan malaikat, ikan pari biru, ikan wajah rubah, ikan kakaktua, ikan tupai, damsels, dwicangkerang dan banyak lagi. Tangki terbesar bersaiz 15 kaki dengan 10 kaki dan menempat ikan-ikan besar seperti snappers, tudung periuk dan nyior nyior.

Bayaran Masuk:
RM5 untuk orang dewasa, RM2 untuk kanak-kanak yang berusia 7-12 tahun dan RM1.50 untuk kumpulan sekolah. Tidak dikenakan bayaran untuk kanak-kanak di bawah 7 tahun.
Telefon: +604-626 3925
Fax: +604-626 2210.{button}

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images