Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Taman Rempah Tropika

 

    Taman Rempah Tropika terletak di Jalan Teluk Bahang. Mengalaman syurga dan SE Asia yang tersihir telah memenangi penghargaan taman rempah-rempah. Berjalan-jalan di taman yang lebih daripada 8 hektar hutan, dan menghampiri dengan lebih daripada 500 jenis flora dan fauna tropika. Relaks di tempat yang luas dan menghadap ke Selat Melaka serta pantai yang indah di Teluk Bahang. Mengecas semula dengan premium rempah tropika dengan pelbagai produk spa dan hadiah tempatan yang unik.

 

Ciri-ciri Taman:
Peralihan mata di antara Bilik Taman yang diciptakan dalam bentuk berciri taman yang ramah seperti penyeberangan sungai, muka pintu, buaian tidur, gazebos dan pergolas.
Ciri-ciri Air:
Taman ini direka sedemikian untuk meyenangkan seseorang mendengar suara air mengalir yang berhampiran di sekitar pemandangan. Sungai yang mengalir melalui teras kebun didasarkan pada prinsip-prinsip feng shui yang sempurna. Pengunjung yang sensitif memberi komen tentang tenang / damai dan perasaan gembira yang terdapat dalam taman ini.
Struktur Kayu :
Astaka, gazebos, pintu masuk, jambatan, bangku, tangga, tiang tanda dan penghiasan telah dibina daripada pelbagai jenis kayu keras Malaysia yang berpengalaman dan matang termasuk cengal batu, meranti dan jati, dimeliharakan dan dikitar semula untuk digunakan daripada dihancurkan gudang dan pra-perang rumah di Pulau Pinang.
Stesen Pemandangan :
Bangku dibina dalam perkadaran dan posisi tempat duduk yang strategik di seluruh taman bagi pengunjung untuk berehat dengan sepenuhnya dan menikmati pemandangan serta suara.


   Ada 3 denai yang bermula dari pejabat hadapan. Perjalanan masing-masing mengambil kira-kira 20-45 minit.

• Denai Rempah - Melihat lebih daripada 100 jenis rempah-ratus tropika dan herba digunakan sebagai perisa, ubat-ubatan, pewarna dan minyak wangi. Dapatkan pengalaman mengisar rempah-ratus, dan mengenang kembali sejarah laluan perdagangan rempah-ratus di " Dunia Rempah-ratus" pemasangan yang dilukis oleh seniman tempatan, Rebecca Duckett.

• Denai Hiasan - Di tengah lembah ialah koleksi flora yang eksotik dipilih untuk bentuk struktur (pokok palma), hiasan daun-daun rimbun (pakis, croton) atau bunga menakjubkan (halia). Pokok palma yang masak dan endemik ditanam untuk memberikan rangka untuk denai.

• Denai Hutan - Terdapat jalan yang teduh dan merayau melalui hutan dan sungai, memaparkan pakis, anggerik liar, pokok palma dan flora hutan penting yang lain, beberapa di antaranya ialah tanaman komersil utama (kelapa sawit, getah) atau digunakan oleh Orang Asli (peribumi Malaysia).

Penyewaan Taman
Bahagian dari taman telah disusun untuk membentuk pagar, sempurnan untuk kegiatan, parti dan makan.

Taman Perairan:
Kehiasan kayu dan taman rumput yang subur merupakan pelengkap yang sempurna dengan pemandangan kolam yang indah dan menara, pokok canopi. Menyaksikan sinar yang terakhir pada petang melalui pokok, dengan suara hutan dalam persekitaran tropika yang berdongeng.
Kawasan Tempat: 60 pax
Kawasan Duduk: 40 pax
Taman Buluh :
Taman Buluh yang terletak jauh di tengah Taman Rempah Tropika, ketenangan dikelilingi oleh pepohonan hutan yang menjulang. Sungai yang mempunyai gelembung kecil melalui Room dalam perjalanannya ke laut.
Kawasan Tempat: 100 pax
Kawasan Duduk: 60 pax
Dek Atas :
Dari dek atas, menerima 180 ° pemandangan laut, pantai dan lampu-lampu Batu Ferringhi yang berkilauan. Ini adalah tempat yang bagus untuk menyaksikan matahari terbenam dan langit berapi-api menyala dalam warna merah dan oren. Angin laut yang terus-menerus menyebabkan dek sejuk dan berangin.
Kawasan Berdiri: 80 pax
Kawasan Duduk: 60 pax
Lone Crag Villa :
Tingkat atas di rumah kolonial berhawa dingin yang menarik ini sesuai untuk bermesyuarat swasta. Vila ini berdekatan dengan café dan bilik rehat untuk kemudahan akses.
Kawasan Tempat: 40 pax
Kawasan Duduk: 30 pax
Lone Crag Beach :
Bentangan yang indah di hadapan pantai Taman Rempah Tropika ialah persekitaran yang unggul dan serba guna untuk kegiatan di luar bilik serta penyediaan koktail untuk kumpulan yang lebih besar.


    Selain itu, terdapat Pusat Pengungjung, Muzium Rempah, Kafe Rempah, Kedai Hadiah and Kedai Taman.

    Waktu lawatan buka dari pukul 9am hingga 6pm setiap hari dan kebenaran masuk yang terakhir ialah pada 5:30pm. Bus awam yang terus ke taman ialah No 93 (Hin) dan No 202 (Transit Link) dan U101 (Rapid Penang). Letak kereta yang percuma tersedia di sepanjang Jalan Teluk Bahang. Bus disarankan untuk tiba di pintu utama untuk menurunrkan pengunjung sebelum letak kereta. Hanya kenderaan rasmi dibenarkan masuk ke dalam taman. Kecuali fotografi peribadi yang menggunakan kamera dan camcorder, fotografi dan filem di Taman adalah dikawal ketat tanpa keizinan sahaja. Fotografi atau filem untuk pendidikan dan non-komersil dibenarkan atas permintaan.

Bayaran:

Taman & Pusat Pengunjung Lawatan Sendiri Lawatan Panduan
1. Keluarga (2 orang dewasa dan 3 orang kanak-kanak): RM 35 RM 55
2. Dewasa: RM 14 RM 22
3. Kanak-kanak ( usia 4-12 tahun ): RM 8 RM 8
* Percuma untuk kanak-kanak di bawah usia 4 tahun    

 

{button}

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images