Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Taman Buah Tropika

 

    Malaysia menpunyai pelbagai kaum, agama dan budaya. Ia juga menjadi rumah untuk 370 jenis buah-buahan yang boleh dimakan termasuk yang eksotik sesuai semua orang bahkan orang yang cerewet.


    Taman Buah Tropika ini dibina untuk mengekalkan warisan hijau kami. Sebagai sumbangan untuk generasi masa depan di Malaysia, kami telah menanam semua jenis buah-buahan tempatan serta buah-buahan dari seluruh dunia. Kami ingin taman ini memainkan peranan yang positif terhadap pertanian walaupun pembangunan intensif di kawasan luar bandar negara kita.

    Taman Buah Tropika dengan luas 25 ekar, mempunyai lebih daripada 250 jenis buah-buahan yang tropika dan sub-tropika. Beberapa akan mengacah-acah selera anda. Mereka tidak hanya lzzat, juga kaya dengan vitamin semulajadi, mineral dan serat juga.

    Malaysia ialah negara yang dikenali dengan pelbagai bangsa, agama dan budaya. Ia juga rumah bagi flora dan fauna yang menakjubkan. Dari flora, kira-kira 370 spesis buah-buahan yang boleh dimakan termasuk yang eksotik sesuai semua orang bahkan orang yang cerewet.

   Taman Buah Tropika terletak sekitar 800ft di atas permukaan laut di daerah bukit Teluk Bahang di Pulau Pinang. Sini ialah lokasi yang paling baik untuk penanaman pelbagai jenis tropika dan sub-tropoka buah-buahan. Taman ini meliputi 25 ekar dan dibangunkan semula pada tahun 1993 dengan beberapa tujuan. Pertama, untuk mengekalkan pokok buah-buahan yang eksotik dan jarang. Kedua, untuk mendidik dan mempromosikan kepada masyarakat tempatan mahupun orang asing. Kini, ia memainkan peranan positif terhadap pertanian dan eko / pertanian walaupun pembangunan intensif di kawasan luar bandar di negara kita.

   Selama bertahun-tahun, taman telah memperolehi banyak pokok buah-buahan yang eksotik dan jarang dari Amerika Tengah dan Selatan, Afrika Tengah, India, Timur Tengah, Caribbean, Kepulauan Pasifik dan lain-lain lagi. Hari ini taman ini berbangga dengan koleksi lebih daripada 250 spesis yang berbeza dan senarai masih terus berkembang.

   Taman ini diusaha hanya menggunakan baja organik. Beberapa di antaranya diproses di taman menggunakan buangan buah-buahan dikumpul dari taman. Bahan kimia hanya digunakan ketika diperlukan. Dalam taman, tujuan kita adalah untuk bekerja menuju persekitaran yang lebih bersih untuk masa depan.

   Selain daripada melihat buah-buahan, tentu ada sampel pelbagai rasa yang unik untuk setiap buah-buahan. Taman juga menyiapkan makanan ringan, jus dan jamuan BBQ pada hari hujung minggu dan hari cuti am.

Panduan pengangkutan
    Dari Teluk Bahang ke Taman Buah Tropika, anda mengambil bas nombor 501 (Transit Link). Dari Georgetown ke Teluk Bahang, anda mengambil bas nombor 101 (Transit Link). Jika anda tinggal di pantai hotel, anda akan mengatur teksi atau bergabung dengan perkhidmatan bas.  
Nota: Mereka yang datang dengan 101 bas akan menamatkan perkhidmatan bas mereka di Teluk Bahang. Anda perlu menukar bus No 501 yang akan membawa anda ke Taman Buah Tropika.

Melawati Taman
    Sini terdapat lawatan taman dilakukan secara berkala sepanjang hari. Lawatan ini berlangsung selama kira-kira 45 minit hingga 1 jam. Setelah lawatan taman, anda boleh relaks dan melihat pemandangan yang menakjubkan. Anda juga boleh menikmati pelbagai potongan buah-buahan yang segar dan segelas jus buah-buahan diperah yang segar.

Melawat Taman: Dewasa RM25.00
Kanak-kanak (6-12thn) RM17.00

    Sebuah tempat perlindungan akan disediakan bagi pengunjung untuk berehat selepas melawat taman.

Waktu Perniagaan:
Taman ini buka setiap hari dari 9:00am hingga 6:00pm.
Lawatan Taman yang terakhir pada 5pm

Alamat Taman:
Batu 18, Jalan Teluk Bahang, Penang
Tel: 604-8665168
Fax: 604-8665170

Alamat Pejabat:
2, Birch Road, 10250 Penang, Malaysia.
Tel: 604-227 6223
Fax: 604-229 0179
Email: Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya

   

 

{button}

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images