Home
Font size bigger Standard Font Size Font size smaller

Masuk

Saluran

Turn off/on Options FAQ Kide Chat

terakhir ago

Only registered users can send messages, registrt or login

My Points

PMS Notifier

You are not logged in.

PMS Mailbox

You are not logged in.


Powerd By : NorthPony
Pulau Jerejak


   Nama - Pulau Jerejak, diberikan oleh nelayan yang tinggal di pulau. Pulau yang berluas dengan 362ha ini terletak di antara Pulau Pinang dan Seberang Prai. Ia merupakan sebuah pulau yang kaya dengan sejarah, flora dan fauna. Ia memperolehi nama samarannya sebagai Alcatraz di Malaysia, disebabkan oleh Penjara Jerejak.

   Pulau ini digunakan sebagai pusat kuarantin. Cerita bermula dengan untuk merangsang pertumbuhan Pulau Pinang, Francis Light membenarkan pemindahan yang seberapa mungkin sehingga menyebabkan Pulau Pinang dibanjiri dengan pendatang. Sebagai tindakan pencegahan, para imigran dihantar ke Pulau Jerejak untuk pemeriksaan kesihatan terlebih dahulu. Pada tahun 1910, Pulau Jerejak ialah pusat kuarantin kesihatan bagi imigran sebelum pergi ke pulau utama. Setelah pemeriksaan kesihatan, mereka dihantar ke Pulau Pinang untuk bekerja. Semasa akhir 1930-an, Kerajaan Inggeris membina sebuah hospital untuk pesakit Tuberculosis yang dapat menetap 150 orang pesakit pada satu masa. Ia terletak di bahagian timur pulau itu.

   Ia juga bertindak sebagai tanah jajahan hukuman, Pusat Rehabilitasi Jerejak dikendalikan dari 12 Jun 1969 hingga Ogos 1993 dengan sekumpulan banduan. Kumpulan pertama ini terdiri daripada mereka yang ditahan semasa 13 Mei 1969 rusuhan perkauman. Di dalamnya hanya satu dan insiden rusuhan dalaman pada tahun 1981, insiden itu disebabkan oleh ketidakpuasan keputusan untuk memanjangkan masa perkhidmatan tawanan banduan. Pusat itu mengamuk ketika kira-kira 100 orang banduan rusuhan di penjara, memusnahkan beberapa bangunan.

   Dalam tahun berikutnya, melihat kebangkitan dalam dadah mengakibatkan jumlah orang banduan tinggi di Jerejak, 982 orang jumlah sebenar. Sebagai langkah keselamatan, nelayan dari pulau berdekatan diberi arahan tegas untuk menjauhi jarak 200 meter dari kawasan pantai Jerejak. Namun, beberapa orang banduan masih dapat merancang melarikan diri.

   Dalam rangka perbubaran penjara, 900 orang banduan dipindahkan ke penjara di Johor. Pemindahan pertama melibatkan 100 orang banduan yang dihantar ke Penjara Muar, Johor. Kemudian, banduan yang lain dipindahkan ke kumpulan yang mempunyai kira-kira 60 orang banduan dan semua ditempatkan di Penjara Simpang Ranggam, Johor. Kumpulan terakhir yang melepas pada 13 Ogos 1993.

   Kini, sana terdapat tempat peranginan yang indah dinamakan "Jerejak Resort & Spa" dalam pulau itu. Ia sangat tenang dan anda boleh berehat sepanjang hari. Pada siang hari, anda boleh pergi melawat pulau utama di Pulau Pinang ataupun anda boleh melakukan kegiatan luar di Jerejak. Pada malam anda tidak boleh membuat banyak kegiatan di Pulau Jerejak, kerana tidak ada jalan atau kampung di sana.

Program:
• Program Pasukan (Taman Pasukan)
• Lawatan Syarikat
• Permainan Telematch
• Kursus Persoalan Hidup
• Khemah Musim Panas Kanak-kanak
• Pengembaraan Sejarah & Semula Jadi

Aktiviti yang mempunyai unsur rendah:
• Memanjat dinding/ batu
• Abseiling / Rappelling
• Halangan Dawai
• Seni memanahAktiviti yang mempunyai unsur tinggi:
• Flying Fox
• Jambatan GantungAktiviti lain meliputi:
• Pengembaraan Hutan
• Mendaki
• Denai berbasikal ke gunung
• Paint Ball War Games
• Polo Air
• Bola Sepak Pantai / Bola Tampar / Bola Jaring


FLORA di JEREJAK
Jerejak, sebuah pulau yang dilitupi dengan hutan pantai kira-kira 4,000 tahun yang menempat kira-kira 210 spesies dan 71 keluarga dari tanaman. Banyak jenis tanaman boleh ditemui di sini, yang utama ialah Dipterocarp, Bakau, Revine Coastel dan spesies Rumput.

FAUNA di JEREJAK
Selain pelbagai flora yang terdapat di pulau itu, ada juga pelbagai jenis fauna di Jerejak. Di antara 39 spesies haiwan di sini adalah Helang Laut berperut putih, Cicak Besar dan Monyet Panjang Ekor.


KEHIDUPAN MARIN
Tidak banyak ikan yang eksotis di laut Jerejak. Namun, ikan biasa seperti Kerupa dan Kembong yang mendiami di sini. Terdapat juga yang popular dalam kalangan nelayan berhampiran pulau, ikan-ikan ini merupakan jenis yang paling biasa dimakan oleh orang Malaysia.

Spesies ikan biasa yang lain yang sering kita dengar ialah ubur-ubur. Ubur-ubur makan haiwan yang terapung-apung di laut. Tubuh mereka lembut dan panjang dengan tentakel beracun yang biasanya digunakan untuk menangkap ikan. Bisa akan dihantar melalui sel yang disebut nematocysts.

 

{button}

 

Comments (0)
Only registered users can write comments!
 
 
No images